Ljuta čili paprika spada u veoma lekovita prirodna sredstva, o čemu će se verovatno sve više govoriti u budućnosti. Velika prednost čili papričica je i u tome što one zadržavaju sve svoje lekovite moći u svim svojim oblicima i formama. To znači da ih možete jesti sirove, suve, termički obradjene, kao i čuvane u zamrzivaču.

Nećete verovati kada pročitate koliko koristi vam može doneti samo 50 grama kikirikija dnevno. Kikiriki je poreklom iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja. On je odličnog ukusa, ai bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima. Kikiriki je dobar izvor proteina iu sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja.

Oni koji su uključili celer u svoju ishranu znaju da je njegova korist za ljudsko zdravlje impresivna.

Verovatno ste mislili da je celersamo povrće koje je bogato vlaknima i ništa sem toga.

 Osim bogatog vitaminsko-mineralnog sastava, ovo povrće ima antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Patlidžan je poreklom iz Indije i Šri Lanke, gde se uzgajao još pre 3000 godina. Za njegova lekovita svojsva se zna još od davnina, pa ni ne čudi što spada u red najzdravijih namirnica. Evo i zašto.

 Ako pokušavate da se oslobodite suvišnih kilograma, vreme je da napunite frižider karfiolom.  Ovo niskokalorično povrće nije bogato ugljenim hidratima, pa je zato idealna hrana za sve one koji žele da stešu struk. Prepun je vlakana koji poboljšavaju varenje, te nema nadimanja, ali ujedno pospešuje i probavu.

U kulinarstvu je beli luk nezaobilazan, u medicini, takođe, njegova primena može biti alternativa mnogim lekovima. Ali, verovali ili ne, tu nije kraj njegovom korišćenju. Za vas smo izdvojili još nekoliko načina primene belog luka.