Ljuta čili paprika spada u veoma lekovita prirodna sredstva, o čemu će se verovatno sve više govoriti u budućnosti. Velika prednost čili papričica je i u tome što one zadržavaju sve svoje lekovite moći u svim svojim oblicima i formama. To znači da ih možete jesti sirove, suve, termički obradjene, kao i čuvane u zamrzivaču.

 

A sada evo u čemu vam sve mogu pomoći:

1. Ljuta čili paprika je odlično prirodno sredstvo protiv upala, a to je veoma dobra stvar. Dugo se verovalo da upale izazivaju samo prolazne tegobe, medjutim danas je poznato da postoje mnoge vrste hroničnih upala, koje uopšte nisu bezazlene.

2. Čili papričice se mogu boriti i protiv prehlada. U njima postoje mnoge aktivne supstance koje pomažu u jačanju imunološkog sistema.

3. Ljute crvene paprike, medju kojima je naravno i čili paprika, su bogate vitaminom A, što takodje povećava sposobnost organizma da se bori protiv infekcija.

4. Ljuta paprika je naročito korisna u hladnim zimskim danima, jer zagreva organizam, tako da se izloženost hladnoći mnogo lakše podnosi.

5. A sada da predjemo na ono najvažnije što se u stvari krije u ljutim papričicama. To je specifična supstanca po imenu kapsaicin, zbog koje su ljute paprike zapravo - ljute. Naučnim istraživanjima je ustanovljeno da je kapsaicin snažan antioksidans, a ujedno i hemikalija koja usporava rast malignih ćelija prostate i debelog creva. A što je paprika jače crvene boje, to je njeno lekovito dejstvo snažnije, jer sadrži veću koncentraciju kapsaicina.

6. Kapsaicin je supstanca koja pozitivno utiče i na raspoloženje, pa je već dobro poznato da su Meksikanci koji inače najviše uživaju u ukusima ljutih papričica prilično raspoložen i nasmejan narod.

7. Još jedna dobra stvar kod kapsaicina je da umanjuje osećaj bola.

8. Čili paprika sadrži i likopen za koji se smatra da može pomoći u borbi protiv raka grlića materice i bešike.

9. Crvene ljute paprike mogu biti i jeftino, ali efikasno prirodno sredstvo za mršavljenje, jer ubrzavaju metabolizam oko 20 minuta nakon jela.

10. Ljuta čili papričica u prahu, rastvorena u malo mlake vode, pije se kod problema sa gornjim disajnim organima: kijavica, alergijska kijavica, upala sinusa...

11. Danas se proizvode i razni preparati na bazi čili papričica u formi spreja, koji se preporučuju za ublažavanje glavobolje i migrene. Oni se obično ubrizgavaju u nosnice.

12. Čili papričica se nalazi i u mnogim kremama koje se utrljavaju u kožu radi ublažavanja bolova, podsticanja cirkulacije, lečenja nekih kožnih bolesti, ali sa njima treba biti oprezan i ne treba ih nanositi na oštećenu kožu.

Samo nemojte preterivati

Iako su ljute crvene paprike definitivno veoma zdrave i lekovite, kao i u bilo čemu, ni sa njima nemojte preterivati. Nemojte ih konzumirati ukoliko imate unutrašnja krvarenja i nemojte ih nanositi na oštećena mesta na koži.

Mada možete pronaći tekstove u kojima stoji da čili papričice leče čir na želicu, nemojte se njome lečiti bez prethodne konsultacije sa vašim lekarom, da ne biste sebi napravili više štete nego koristi.

Uvek imajte na umu da su prirodni lekovi najkorisniji kao preventiva, pa je najbolje da ih umereno upotrebljavate dok ste zdravi, kako biste umanjili rizik od nastanka raznih bolesti.

Dakle, što se tiče čili papričica, zaključak bi bio da je korisno uvrstiti ih u ishranu, radi sprečavanja odredjenih bolesti i ublažavanja pojedinih tegoba.

Dozirajte onoliko koliko vam prija, a maksimalna doza ne bi trebala da bude veća od jedne kafene kašike.

Za sada toliko, a nova naučna saznanja svakako da će nam pružiti i nove informacije o ljutim čili paprikama.

http://priroda-leci-sve.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner