Kad bi se biralo neobično voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado. Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljenih hidrata, avokado u najvećem procentu čine masti.

 

Upravo zbog svog sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svetu. Potiče iz prašuma Južne i Severne Amerike gde se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još pre 8.000 godina. Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i verovali da neguje telo spolja i iznutra.

Prva njihova zapažanja bila su tačna, isto kao i verovanje u lekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna istraživanja.

Naziv avokado podstiče od astečke reči "ahuacatl" koja, zbog oblika i izgleda spoljne kore, ovo voće opisuje kao "krokodilovo krušku". Kultivisani uzgoj avokada započeo je pre 5.000 godina, au Evropu su ga u 16. veku doneli Španci. Postoji više od 80 sorti avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, Gvatemale i zapadnoindijskom), a najpoznatije su: bacon, fuerte, Gven, hass, PINKERTON, reed, zutan.

Voće punog ukusa bogato nutrijentima Bogat, kremast i punog ukusa, avokado je zdrav dodatak svakom jelu. Sadrži veliki udeo dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 09:00 grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.

Avokado sadrži oko 20 esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim udelom vitamina E i B te folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava telu da upije više hranljivih materija. Ako ga kombinujete s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.

Dobre strane:

1. Poboljšava zdravlje kože

Avokado može poboljšati izgled vaše kože, a zbog udela mononezasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu. Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i iritacije te podstiču na brži proces obnove kože. Redovna konzumacija avokada smanjuje znakove starenja i podstiče stvaranje kolagena poboljšavajući elastičnost i čvrstoću kože.

2. Stimuliše rad mozga

Stručnjaci smatraju avokado top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji deo koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje . Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti, te se smatra posebno korisnim u ranom stadijumu.

3. Čuva zdravlje srca

Studije su pokazale da ljudi koji često jedu avokado imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti. Avokado obiluje mononezasicenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje srca i snižavaju nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi.

4. Pomaže pravilnom razvoju fetusa

Visok udeo folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda. Samo jedna šoljica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice. Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent koji pomaže pravilnom razvoju fetusa. Od izuzetne je važnosti iu prevenciji porođajnih mana.

5. Sprečava i leči artritis

Avokado sadrži brojne protivupalne spojeve koji sprečavaju i leče upale koje dovode do artritisa. Tome pomaže visok nivo fitosterola i raznih karotenoida koje avokado sadrži. Fitosteroli se nalaze u mastima, a najveći udeo karotenoida nalazi se u tamnijim delovima voća, bliže koži.

6. Sprečava nastanak nekoliko vrsta raka

Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka. Oleinska kiselina sadržana u avokadu posebno je dobra kod raka dojke. Osim što može sprečiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neprijatne posledice hemoterapije.

7. Reguliše šećer u krvi

Visok udeo topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu nivoa glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan efekat na insulinsku rezistenciju. Avokado je takođe namirnica niskog glikemijskog indeksa.

8. Poboljšava probavu

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime potrebne za dobru probavu. Oni poboljšavaju i sposobnost tela da upije nutrijente koji imaju esencijalnu funkciju u procesu varenja. Avokado ima više vlakana nego jabuka. Vlakna pomažu radu varenja te podstiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma. Balansira nivo PH u telu i pomaže kod stanja poput gorušice i želudačnih tegoba.

9. Pomaže kod mršavljenja

Iako avokado obiluje mastima i kalorijama, svejedno je izuzetno dobar za mršavljenje. Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon konzumacije avokada brzo se javlja dugotrajan osećaj sitosti, pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom. A sadrži i L-karnitin - aminokiselinu koja se ciljano koristi za bolje sagorevanje masnoća.

10. Čuva zdravlje očiju

Avokado pomaže u održavanju dobrog vida. Bogat je korisnim nutrijentima poput luteina i zeaksantina koji štite oči od oksidativnog stresa. Ti su antioksidansi jako važni za dobar vid te drastično smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte - bolesti koje inače pogađaju starije osobe.

11. Uravnotežuje ženske hormone

Istraživanja su pokazala da konzumiranje avokada jednom sedmično dovodi ženske hormone u balans, smanjuje rizik od gojaznosti tokom trudnoće, kao i rizik od raka grlića materice.

Avokado u kozmetici

Osim što se koristi u zdravoj ishrani, ulje avokada je vrlo lekovito i kada se nalazi u kozmetičkim preparatima.

U industriji lepote jedno je od popularnijih ulja koje:

zaglađuje kožu i smanjuje upale zbog visokog udela vitamina E

deluje protiv ekcema i drugih kožnih tegoba

sprečava dehidraciju kože i štiti od spoljnih uticaja

neguje problematičnu kožu

štiti kožu od starenja

podstiče rast i zdravlje kose

štiti od UV zraka

Iz ugla nauke

Istraživanje naučnika sa meksičkog univerziteta Mičoasana de San Nikolas de Hidalgo pokazalo je da se ulje avokada uspešno bori protiv slobodnih radikala - opasnih molekula koji su glavni uzročnici starenja, srčanih bolesti, karcinoma i drugih poremećaja.

Mnoge vrste voća i povrća koje su bogate antioksidansima takođe su dobri saveznici u borbi protiv slobodnih radikala, ali samo sastojci avokada prodiru u mitohondrije, ćelijske organele zadužene za pretvaranje hrane u energiju.

"Problem je to što antioksidansi iz drugih namirnica nisu sposobni da prodru u mitohondrije. Upravo zbog toga slobodni radikali nastavljaju da ih oštećuju, što znači da dolazi do narušavanja procesa pretvaranja pojedene hrane u energiju. Posledica svega toga je odumiranje ćelija ", istakao je Kristijan Kortes-Roho, jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju. Slobodni radikali su prirodne otpadne supstance metabolizma, ali se takođe i unose u organizam duvanskim dimom, zračenjem i zagađenjem.

Upravo zbog toga su ovakva otkrića izuzetno vredna i mogu poslužiti za pravljenje lekova koji bi mogli tretirati mnoge bolesti. Slobodni radikali su prirodne otpadne supstance metabolizma, ali se takođe i unose u organizam duvanskim dimom, zračenjem i zagađenjem. 

www.nezavisne.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner