Miris lavande ili topla šoljica kakaa poznati su kao metode opuštanja pre spavanja. No novo istraživanje pokazuje da su višnje najbolje rješenje za ljude koji ne mogu lako zaspati ili se bude prerano.

Međunarodni tim lekara proveo je na univrezitetu Northumbria istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu European Journal of Nutrition. Došli su do zaključka da dve čaše soka od višnje dnevno u proseku znači 39 minuta duže odmora, odnosno 25 minuta dužeg sna i 14 minuta dužeg relaksiranja u krevetu.

Takođe su zaključili da se grupa koja je pila sok od višnje rjeđe budila u krevetu od onih koji su pili druge voćne sokove.

Ispitanici su dobijali koncentrat soka od višnje razređen u dva i po decilitra vode sedam uzastopnih dana, jednu čašu kad bi se probudili i jednu pre odlaska na spavanje. Takođe su dobili popis hrane od koje bi se trebali u tom periodu suzdržavati, a radilo se o namirnicama koje potiču izlučivanje melatonina, hormona epifize snažnog antioksidativnog učinka koji ima jak uticaj na naše cikluse spavanja. Voditelji istraživanja su pratili i spavaće navike ispitanika.

Došli su do zaključka da zahvaljujući soku od višnje duže spavaju noću, ali manje danju, te da je kod dela ispitanika san kvalitetniji. Rezultate istraživanja pripisali su velikoj koncentraciji melatonina u višnjama, prenosi Daily Mail.

www.onaportal.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner