Umesto tableta potražite lek protiv upala u prirodi - evo koje biljke leče upale disajnih organa, mokraćne bešike i crevnu virozu!
 

Peršun kao jestiv začin i za neke bolesti lek. Ovu biljku upotrebljavaju varošani i poneki seljani kao začin, za bolji ukus supe i nekih upržaka, i ne promišljajući, da time pridaju svome jelu prilično lekovitu snagu. Prema njegovoj važnosti trebalo bi da se još više rasprostire ta upotreba po narodu i negovanje istog u svakoj bašti, jer začina ta predupređuje mnoge boljetice i bolesti.

 Muskatni orah (Miristica fragrans) je zimzeleno tropsko drvo koje izvorno potiče s Molučkih ili začinskih ostrva na istoku Indonezije. Ono što nazivamo muskatnim oraščićem i koristimo kao začin zapravo je središnji deo ploda ovoga drveta. Кada plod dozrije, on puca, a u unutrašnjosti se nalazi velika crna koštica obavijena mrežastom ovojnicom.

Ako želite da smršate, samo jedan prstohvat ovog začina u vašoj hrani može da učini čuda.

Ako volite da jedete, ali se to vidi i na vašoj liniji, sledeći put kada budete spremali svoja omiljena jela, dodajte im malo cimeta.

 Osim što poboljšava ukus i miris jela, začinsko bilje ima i lekovita svojstva. Sadrži obilje minerala, vitamina, eteričnih ulja i drugih aktivnih jedinjenja važnih za vaše zdravlje. Stoga je korisno uvek ga imati svežeg i pri ruci. Možete ga uzgajati u posudama na prozoru i balkonu. Ipak, biljke posađene u vrtu neretko su kvalitetnije jer rastu u prirodnijim uslovima i imaju više sunca pa sadrže više lekovitih i korisnih aktivnih materija.

Najlekovitiji začini sveta: KAFANFILIĆ

Sigurno ste ga već probali u toplim zimskim napicima ili u domaćim poslasticama, poput medenjaka. No sigurno ste ga, bar u tragovima, isprobali u zubnim pastama ili losionima za telo, mirisnim parfemima. Reč je o karanfiliću (klinčić), poznatom i pod latinskim nazivom Sizigium aromaticum. Na latinskom se zove i clavus, što znači ekser, na koji i liči.