Peršun kao jestiv začin i za neke bolesti lek. Ovu biljku upotrebljavaju varošani i poneki seljani kao začin, za bolji ukus supe i nekih upržaka, i ne promišljajući, da time pridaju svome jelu prilično lekovitu snagu. Prema njegovoj važnosti trebalo bi da se još više rasprostire ta upotreba po narodu i negovanje istog u svakoj bašti, jer začina ta predupređuje mnoge boljetice i bolesti.

 

Od peršuna se upotrebljava njegov vretenasti, mesnati, mirišIjavi koren, lišće i plod. Koren i lišće se najviše troše sveži, kao začin, a plod ređe. Mlado zdravo sveže lišće peršuna ubraja se u najbolje prirodne izvore vitamina C i karotena (provitamina A), pa dolazi u istu grupu gde i paprika, šipurak i neke druge divlje biljke koje imaju veliku biološku vrednost. U peršunu, naročito u korenu i plodu, glavni lekoviti sastojak je etarsko ulje.

Kao lek on se upotrebljava za ove bolesti, i to načinom uput kazanim: protivu bolova u prsima i tesnogrudija, treba svariti šaku peršunova korena i lišća u jednom litru vode, i piti na dan tri puta po jednu čašu, topao. To isto pomaže i protivu kamena u mokraćnoj bešici, teškog i krvavog mokrenja, bolova i paljenja pri mokrenju i svima bolestima koje su slične ma kakvoj kapavici iz uda. Protiv otoka treba utući lišća peršunova poviše i obložiti njime bolna mesta. Kad dojiljama ili inače ženama navali mnogo mleka u sise i pričinjava bolove i neprijatnosti, treba oblagati iste sa lišćem svarenim u zejtinu.

Kad se dva, tri denjka peršuna očiste i ostave preko noć u vodi da prenoći u njoj, onda ta voda leči odlično okobolju i kratkovidost, perući njome oči tri puta na dan. Kad se kome nadunu obrazi s bolom ili bez bola, posle vađenja ili prelomljenog zuba, onda to leči oblog peršunova lišća, koje treba prvo malo popariti u vreloj vodi, pa onda posuti ga sa zejtinom. Oblog treba menjati tri puta na dan, ako uput ne prestane. Od ujeda, uboda pčelina uput leči, kad se ujedeno mesto natrlja dobro lišćem peršuna.

Osušen koren i plod peršuna ulaze u sastav raznih apotekarskih i narodnih čajeva za bolje mokrenje, čaj za mokrenje koji propisuje jugoslovenska farmakopeja  sastoji se od podjednakih delova korena od peršuna, korena od zečjeg trna, korena od sledeća i klekinja.

http://porodicaidom.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner